Bleken

Inleiding

Er is steeds meer vraag naar een fraai en verzorgd uitziend gebit. De moderne tandheelkundige materialen zorgen ervoor dat je steeds meer ‘onzichtbaar’ kunt herstellen.

voor het bleken

na het bleken

Methoden
Ruwweg genomen zijn er drie manieren om je tanden (en kiezen) lichter te maken.

  1. Intern bleken van je dode oftewel non-vitale tanden, dit gebeurt meestal met natriumperboraat.
  2. Uitwendig bleken van je tanden in de stoel van de tandarts met stoffen waarin waterstofperoxide is verwerkt.
  3. Uitwendig bleken van je tanden maar dan thuis, standaard met 16% carbamideperoxide.
Hieronder ziet u een zo’n bleeklepel.

Na het bleken maken we gedurende ” 1 week “ geen witte vullingen.

Alle drie werken op basis van vorming van de zgn. vrije radicalen via H2O2. Er zijn vaak stoffen aan toegevoegd die het tandweefsel moeten beschermen en tandpijn moeten reduceren. Het werkingsmechanisme is vrij simpel. Sterk gekleurde stoffen tussen je glazuurprisma’s, die de tand donkerder maken zijn altijd cyclische verbindingen en deze worden door de vrije radicalen afgebroken eerst tot rechte lange ketens en daarna tot enkelvoudige koolstofverbindingen, waardoor de kleur verdwijnt.
Door gebruik te maken van een energiebron (lamp/laser) wordt de werking van deze vrije radicalen verhoogd, maar ook niet meer dan dat.

In feite komt het erop neer dat alle H2O2 afscheidende producten bleken, het ene alleen wat sneller dan het andere. Thuis bleken met passend gemaakte lepels lijkt weliswaar voor velen de methode, maar eist van de gebruiker een ijzeren discipline die helaas vaak na enige tijd wat afzwakt.

Duurzaamheid

Over de duurzaamheid kunnen we kort zijn. Deze is niet te voorspellen en ligt ergens tussen de 3 maanden en 3 jaar afhankelijk van de eet- en drinkgewoonten. Voor tetracyclineverkleuring moet je vaak vlak achter elkaar een aantal keren bleken en dat regelmatig, na enkele maanden, weer herhalen.

Nevenwerkingen

Er zijn nevenwerkingen, daar kom je niet onderuit. Glazuur, tandbeen, tandvlees en vullingen worden allemaal een beetje aangetast, maar hoe veel hangt af van de zuurgraad van het gebruikte product en de sterkte. Hoe sneller je resultaat wilt hebben hoe hoger de concentratie en hoe meer napijn je kunt verwachten. Op zich valt de schadelijkheid voor glazuur en tandbeen erg mee, behalve voor die producten waaraan veel zuur is toegevoegd; de stof is goedkoop en het resultaat krijtwit, maar het is slecht voor je glazuur. Pas dus op voor te goedkope aanbiedingen die je soms in advertenties vindt.
Trouwens het is altijd goed om na het bleken je gebit te fluorideren, bijvoorbeeld met Elmex sensitive.
De zenuw kan ook worden aangetast, maar de hoeveelheden zijn vaak te beperkt om langdurige schade te veroorzaken.
Patiënt instructies voor opalescence bleek systeem.

>